De Toekomst van DAST: Dynamic Application Security Testing

blog-post-image

Inleiding

In de wereld van softwareontwikkeling is het waarborgen van applicatiebeveiliging een voortdurende uitdaging. Naast statische analyse is er een andere methode om beveiligingsproblemen te identificeren: Dynamic Application Security Testing, oftewel DAST. Maar wat is DAST precies en waarom is het zo cruciaal voor moderne applicaties?

 

Wat is DAST?

Dynamic Application Security Testing (DAST) is een methode om applicaties te testen terwijl ze in uitvoering zijn. In tegenstelling tot SAST, dat de broncode analyseert zonder deze uit te voeren, controleert DAST de applicatie in een werkende omgeving. Dit stelt ontwikkelaars in staat om beveiligingsproblemen te identificeren die alleen zichtbaar worden tijdens de uitvoering van de applicatie.

 

Hoe Werkt DAST?

DAST-tools simuleren aanvallen op een draaiende applicatie om kwetsbaarheden op te sporen. Ze analyseren de applicatie door interactie met de webpagina’s en API’s, en proberen zwakke punten te identificeren zoals SQL-injecties, cross-site scripting (XSS), en zwakke authenticatie- en autorisatiecontroles. 

 

Voordelen van DAST:

Real-World Beveiliging: DAST test de applicatie zoals een aanvaller dat zou doen, wat helpt om beveiligingsproblemen te identificeren die zich tijdens het gebruik kunnen voordoen.

Gebruikersperspectief: Omdat DAST de applicatie test in een operationele omgeving, biedt het inzicht vanuit het perspectief van de eindgebruiker, wat helpt bij het opsporen van problemen die de gebruikerservaring kunnen beïnvloeden.

Compliance: Net als SAST helpt DAST bij het waarborgen van naleving van beveiligingsnormen en regelgeving, door problemen te identificeren die de beveiliging van de applicatie in gevaar kunnen brengen. DAST is een vast onderdeel van maatregelen in het kader van de ISO27001 certificering.

Flexibiliteit: DAST-tools kunnen worden toegepast op verschillende soorten applicaties, ongeacht de gebruikte programmeertaal of het platform, wat het een veelzijdige tool maakt in je beveiligingsstrategie.

 

Uitdagingen en Beperkingen:

Net als bij elke technologie zijn er enkele uitdagingen verbonden aan het gebruik van DAST:

Omvang en Complexiteit: Het testen van zeer complexe en omvangrijke applicaties en omgevingen kan tijdrovend en uitdagend zijn.

Foutopsporing: Het kan lastig zijn om de exacte locatie van een kwetsbaarheid in de broncode te identificeren op basis van de resultaten van DAST, omdat het de applicatie als geheel test.

Frequente Updates: Omdat DAST afhankelijk is van het gedrag van de applicatie in een werkende omgeving, moeten de tests regelmatig worden bijgewerkt om nieuwe kwetsbaarheden en aanvalsmethoden te detecteren.

 

Conclusie

Dynamic Application Security Testing is een onmisbaar onderdeel van een uitgebreide beveiligingsstrategie voor softwareontwikkeling. Door applicaties te testen in een operationele omgeving, helpt DAST bij het identificeren van beveiligingsproblemen die tijdens de uitvoering optreden en die anders onopgemerkt zouden blijven. Hoewel er uitdagingen zijn, biedt DAST een cruciale laag van bescherming en inzicht die essentieel is voor het leveren van veilige, betrouwbare en hoogwaardige softwareproducten.

In een tijd waarin cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, is het gebruik van DAST-tools geen luxe, maar een noodzaak. Organisaties die investeren in DAST zullen beter voorbereid zijn om hun applicaties te beschermen tegen potentiële aanvallen en om een veilige gebruikerservaring te bieden in een steeds complexere digitale wereld.

Vragen?

Wil je meer weten over DAST? Heb je vragen over de gebruikte technieken? Wil je weten hoe je DAST inpast in jouw DevSecOps proces? Wil je weten hoe een testrapport eruit ziet? Wil je een testlicentie Veracode DAST? Neem gerust contact met ons op via info@macanta.nl of telefonisch op 076 - 205 5000.